Idealan doručak

Kažu da je doručak najvažniji obrok dana! Mi kažemo da je doručak obrok koji vas treba najduže držati sitim od svih obroka koje jedete kroz dan. Upravo smo zato napravili ovu kombinaciju gdje chia sjemenke daju posebnu teksturu kajgani, dodano ju zaguste i vitaminski nadograde. Za nas, ovo je idealan doručak u rane jutarnje sate!
Što mi treba za ovaj doručak?
- 4 jaja
- 2 šnite domaćeg špeka (oko 15g)
- deblja šnita gauda sira (oko 10g)
- 20g chia sjemenki
Kako da to napravim?
Na svinjskoj masti prepecite špek, a ako imate dobru tavu, nemojte ni dodavati mast već će ju špek sam pustiti kod pečenja, još bolje! Drugi korak je da ga prelijete kajganom od četiri jaja i gore naribate sira. Oko minutu prije kraja pečenja, kada se na dnu već stvorila korica, dodajte chia sjemenke i onda sve promiješajte da nemate onako pravilnu lijepu kajganu kao sa slika koje možete pronaći na internetu nego ovakav đumbus sa slike niže!
Nutritivne vrijednosti?
kcal | 459.5 |
---|---|
proteini | 35.3g |
ugljikohidrati | 8.9g |
masti | 30.5g |
Što još trebam znati?
Preporuka je chia sjemenke natopiti u vodi prije korištenja kako bi omekšale i upile vodu te oko sebe stvorile gel. Mi to nismo napravili jer više volimo crunchy verziju ovog obroka, ali slobodni ste ostaviti ih oko pola sata u vodi kako bi napravile gel ili puding pa ih takve ubacite na jaja. Isto tako, nije ni loše dodati gljive koje možete prepržiti zajedno sa špekom, pogotovo jer smo receptom sa kajganom i gljivama preko kojeg smo posipali sir pokazali koliko se gljive dobro slažu sa jajima! Ovo je idealan doručak koji ne sadrži šećere i neće prouzročiti lučenje inzulina koji vam ujutro nije potreban.
Zašto je loše lučiti inzulin ujutro? Kako je to široka tema, snimit ćemo posebnu epizodu u sklopu našeg online TV kanala gdje ćemo na jednostavan i zabavan način objasniti cijelu priču, pa svakako pratite našu Facebook stranicu i Youtube kanal!